Ce vrei să-ți fac? ( Un exercițiu de examinare a dorințelor)

Picture

Una din frazele ce alcătuiesc repertoriul pios al credincioșilor este: ,,Cum doreşte un cerb izvoarele de apă, aşa Te doreşte sufletul meu pe Tine, Dumnezeule’’! (Psalmi 42:1)

Trebuie să recunosc că este o imagine frumoasă, bucolică, provocatoare…dar reflectă ea o realitate în ce ne privește?

Mie mi se pare că Apostolul Iacov are o abordare mult mai realistă a ceea ce se întâmplă cu fiecare din noi atunci când vine vorba de dorințe: ,,De unde vin luptele şi certurile între voi? Nu vin oare din poftele (dorințele) voastre, care se luptă în mădularele voastre? Voi poftiţi (doriți) şi nu aveţi; ucideţi, pizmuiţi, şi nu izbutiţi să căpătaţi; vă certaţi şi vă luptaţi, şi nu aveţi, pentru că nu cereţi. Sau cereţi, şi nu căpătaţi, pentru că cereţi rău, cu gând să risipiţi în plăcerile voastre’’. (Iacov 4:1-3)

Dacă imaginea surprinsă de Core este una idilică, cea oferită de Iacov este caracterizată de zbateri, frământări, conflicte… Dorințele sunt parte integrantă a existenței noastre. Privind la pomul interzis, o constatare care își face imediat loc în mintea Evei este aceea că …pomul era de dorit.

În fiecare zi suntem asaltați de dorințe. Unele din ele sănătoase, necesare chiar. Altele sunt rebele, dăunătoare, distructive chiar…Unele debutează într-o formă sănătoasă, pozitivă pentru a evolua în direcții primejdioase și periculoase. În domeniul formării spirituale, atenția acordată dorințelor este una concentrată, penetrantă și perseverentă.

Un prieten preocupat de acest subiect a propus un exercițiu ce are drept obiectiv deprinderea examinării, discernerii și direcționării dorințelor. Parcurgându-l mi-am dat seama cât de folositor și eficient poate fi. De aceea vi-l propun și vouă.

Pornind de la lecturarea acestor rânduri, urmăriți-vă reacțiile încercând să notați: imaginile care vă vin în minte, emoțiile, ideile. I-ai dat ce-i dorea inima şi n-ai lăsat neîmplinit ce-i cereau buzele.

Domnul să-ţi fie desfătarea, şi El îţi va da tot ce-ţi doreşte inima.

…vreau să fac voia Ta, Dumnezeule!”

Îţi deschizi mâna şi saturi dorinţele a tot ce are viaţă.

El împlineşte dorinţele celor ce se tem de El, le aude strigătul şi-i scapă.

(Psalmi 21:2; 37:4; 40:8; 145:16,19)

Recitiți versetele, cu atenție, fără grabă, atenți la ceea ce se petrece în minte și în inimă. Nu vă impacientați dacă pare o experiență dificilă…pentru început va fi, dar repetiția va conduce la deprinderi tot mai performante.

Ajungând să identificați emoțiile (melancolie, bucurie, frustrare, durere, etc.), imaginile (un cerb pe marginea apei, un pumn încleștat, o față congestionată, etc.) sau ideile ( cum aș putea să achiziționez un lucru, ce mi-ar folosi acum, etc.) notați ce devine proeminent.

Luați notițele și încercați să le încorporați în rugăciune, cerând discernerea ,,rădăcinilor’’ acestor dorințe.

De cele mai multe ori, ceea dorim este mai mult o reacție, un simptom, a unor lucruri care se află situate mult mai adânc în experiența noastră de viață. Accesul către acele profunzimi îl are doar Duhul lui Dumnezeu și numai el va comunica ,,duhului’’ nostru ce se întâmplă acolo. (vezi 1Corinteni 2:9-12)

În Evanghelia după Marcu avem relatarea întâlnirii unui om fără vedere cu Domnul Isus. Aflat în mulțime și auzind că Domnul trece pe acolo a început să strige și nimeni nu îl putea convinge să se oprească. Domnul Isus s-a apropiat de el și l-a întrebat: Ce vrei să-ți fac? Sau: Care îți este dorința? Încercă să te vezi în poziția acelui om…Nu își dorea nici simpatia oamenilor, nici un dar generos, nici măcar haina de pe el…Dorința profundă, care a răzbătut printre toate celelalte (sunt convins că avea și alte dorințe) a fost cea mai puternică: să vadă.  (vezi Marcu 10:46-52)

Desigur, se poate spiritualiza situația și am putea cere să vedem cu ochi spirituali viața noastră (o posibilă direcție a acestui exercițiu) dar există și posibilitatea examinării a ceea ce își face loc în existența mea ca o dorință ce capătă proeminență în fața oricărei alte dorințe. Din acea poziție pot distinge și ar trebui să disting, care sunt emoțiile pe care le generează această dorință.

Emoțiile pot fi un bun indicator al dorințelor dar și un catalizator al acestora. Toate acestea pot fi puse într-o combinație de rugăciune-meditație până la atingerea unei stări în care vom experimenta ceea ce a experimentat omul care s-a apropiat de Domnul Isus: a fost vindecat, mântuit și a sfârșit mergând după Isus. Este acesta deznodământul pe care îl dorești?

 

Advertisements

One Response to Ce vrei să-ți fac? ( Un exercițiu de examinare a dorințelor)

  1. Scris frumos si gandit profund. Aprecieri…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Alteritas

cu Dănuț Jemna

Editura Casa Cărţii

Împreună slujitori ai Cuvântului

pe scara Cerului

pentru ca dragostea lui Dumnezeu invinge atractia gravitationala...

Chibzuieli

Să stăm strâmb şi să chibzuim drept:

Marius Cruceru

...fără cravată

Persona

Blog of Danut Manastireanu

LeadershipConneXtions

Teologie, Formare Spirituală, Identitate

B a r z i l a i - e n - D a n

Un Barzilai izvorât din Dan - O anagramare pentru Daniel Branzai

%d bloggers like this: